schodiště I. - severní

Areál kláštera dominuje historické části Oseka, opatská zahrada je v rámci kláštera v jeho severovýchodní části, před východním průčelím prelatury. Severní schodiště je součástí opěrné zdi s chrliči a kaskádou druhé terasy opatské zahrady. Schodiště je vestavěno do severního konce opěrné zdi, vede z východu z plochy třetí terasy opatské zahrady na plochu terasy druhé a je mezipodestou rozděleno na 7 + 14 stupňů. Schodišťové stupně jsou pískovcové a mezipodesta má dlažbu z velkých obdélných či čtvercových pískovcových desek. Boční stěny jsou vyzděny z lomového kamene, jsou omítnuty hrubě uhlazenou omítkou, ve které je spárováním napodobeno kyklopské zdivo a na čelech zdivo kvádrové. Koruna stěn je kryta poměrně mohutnými pískovcovými na vnější straně profilovanými deskami, které na ně “přebíhají” z opěrné zdi. Dole, u části mezipodesty a u menší části bylo schodiště opatřeno zděným zábradlím krytým pískovcovými deskami. To je dnes z větší části pobořeno, zachováno je pouze na severní straně u opěrné zdi.