schodiště II. - jižní

Areál kláštera dominuje historické části Osek. Jižní schodiště je součástí opěrné zdi s chrliči a kaskádou druhé terasy opatské zahrady. Schodiště je vestavěno do jižního konce opěrné zdi, vede z východu z plochy třetí terasy opatské zahrady na plochu terasy druhé a je mezipodestou rozděleno na 10 + 14 stupňů. Schodišťové stupně jsou pískovcové a mezipodesta má dlažbu z velkých obdélných či čtvercových pískovcových desek. Boční stěny jsou vyzděny z lomového kamene, jsou omítnuty hrubě uhlazenou omítkou, ve které je spárováním napodobeno kyklopské zdivo a na čelech zdivo kvádrové. Koruna stěn je kryta mohutnými pískovcovými na vnější straně profilovanými deskami, které na ně přecházejí z opěrné zdi. Dole, u části mezipodesty a u menší části je schodiště opatřeno zděným zábradlím, omítnutým jako boční stěny, a krytým pískovcovými deskami na vnější straně profilovanými.