plot

Areál kláštera domimuje historické části Oseka. Plot je součástí druhé terasy opatské zahrady, jejíž plochu odděluje na severní straně od plochy mezi oranžerií a mlýnem. Plot je postaven v přímé linii mezi bodem na západní straně, v němž se s dalšími dvěma ploty setkává opěrná zeď s nikami a schodištěm a bodem na východě, v němž na severu končí opěrná zeď s chrliči a kaskádou, na níž zde stojí poslední pilíř plotu. Plot byl pilířový s poli z dřevěných planěk, dnes je z původních devatenácti pilířů zachováno třináct. Mezi desátým a jedenáctým pilířem byla brána. Pilíře jsou totožné s těmi v plotě s brankou a schodištěm u voliéry, mají čtvercový půdorys a hrany mají pravoúhle vybrány, nahoře jsou zakončeny profilovanými římsami, pod nimiž je od ostatní plochy oblounem oddělený vlys a malí jehlancové stříšky kryté pálenými bobrovkami. Čelní strany pilířů jsou ozdobeny hrubě nahozenými obdélnými dolů se zužujícími zrcadly, nahoře se čtvrtkruhy vybranými rohy a dole půlkruhem vybranou dolní stranou.