alegorické sousoší s putti - Oheň

Areál kláštera dominuje historické části Oseka. Alegorické sousoší s putti – voda je součástí třetí terasy opatské zahrady, kde je osazeno na východním kraji její symetrické části, spolu s ostatními třemi alegoriemi živlů, toto sousoší je nejjižnější z nich. Celé dílo je z pískovce. Sokl sochy má zhruba tvar krychle o výšce přibližně okenního parapetu. V půdorysu má čtvrtkruhy vybraná nároží od bočních stran pravoúhle odsazená. Patka a římsa soklu jsou profilovány, dřík je uprostřed výšky obtočen plochým pasem a na jeho čelních stranách je po vystouplém oválném zrcadle “korunovaným” hlavním klenákem. Vlastní sousoší představuje spolu dovádějící putti s kudrnatými vlasy. Pravé sedí na látkou z části přikryté hlavni děla a levé za ním stojí a opírá se o první oběma rukama. Podnoží je obdélného půdorysu, mírně bochníkového tvaru.