kaskáda s bazénem a přívodními kanály s hrází

Areál kláštera dominuje historické části Oseka. Kaskáda s bazénem a přívodními kanály s hrází je součástí třetí terasy opatské zahrady, kde se nachází jižně od západní poloviny její symetrické části a východně od východní rybí sádky. Asi z části rostlá a z části sypaná hráz východní rybí sádky ohraničuje tuto vodní nádrž na východní a z části na jižní straně. Hráz je na východní a jižní straně opatřena režnou opěrnou zdí z lomového kamene s korunou krytou na plocho kladenými cihlami. V hrázi a v opěrné zdi jsou celkem tři propusti, dvě na východní a jedna na jižní straně, z nichž ta prostřední (jižní na východní straně) je opatřena dnes nefunkční kaskádou pro přepad vody. Od propustí vedou úzké kanály, které přivádějí vodu do půlkruhové nádrže před východní stranou hráze. Kanály a nádrž mají stěny také z režného lomového zdiva, ale jejich koruny jsou kryty z cihel kladených na stojato. Z takto kladených cihel jsou provedeny i jejich dna, pokud nejsou později vyspraveny betonovou mazaninou. Z nádrže je voda vedena krátkým potrubím na východ na desetidílnou kaskádu směřující dále na východ do malého, ale hlubokého osmibokého bazénu. Kaskáda má podobu širšího kanálu se stěnami z lomového režného zdiva stupňovitě klesajícími k východu, dnes bez kryté koruny. Dno kaskády je vydlážděno z na plocho položených cihel a přepadové hrany jsou asi z pískovcových desek. Bazén má na stěnách lomové zdivo a je hladce omítnuto a jeho koruna je kryta deskou z betonové mazaniny.