váza s opatským erbem

Areál kláštera dominuje historické části Oseka. Váza s opatským erbem je součástí třetí terasy opatské zahrady, kde se nachází v její severní části, severně od její střední symetrické části. Váza i se soklem je z pískovce. Sokl vázy má zhruba tvar krychle o výšce přibližně okenního parapetu. V půdorysu má čtvrtkruhy vybraná nároží. Patka a římsa soklu jsou profilovány, dřík je uprostřed výšky obtočen plochým pasem a na jeho stranách je po vystouplém oválném téměř kruhovém zrcadle “korunovaným” hlavním klenákem. Na jižní straně je na tomto zrcadle vytesán reliéf velkého opatského erbu. Na dole zahroceném čtvrceném štítě je v srdečním (černém) štítku (stříbrná) rakev (za ní pouze namalované zkřížené opatské berle), v 1. poli (zlatém) hradební zeď s cimbuřím (stříbrná) za ní hrábě s podkovou, ve 2. poli rytíř na koni s taseným mečem, ve 3. (červeném) poli korunovaný stříbrný lev držící relikviář v podobě lidské paže, ve 4. (zlatém) poli krokev, pod níž je lilie. Štít je podložen jetelovým řeckým křížem s písmeny M O R S na koncích ramen a zkříženými opatskými berlami s ven obrácenými závity. Nad horním ramenem kříže a mezi berlami se vznáší poměrně malá mitra. U obvodu zrcadla písmena monogramu opata, nahoře: “M. S.” a dole: “A. O.” což znamená: Meinhard (Wenzel) Siegl Abbas Ossecensis (ze Stengles u Innsbrucku), který byl opatem v letech 1886 – 1911 a nechal vázu restaurovat v roce 1904. Erb nese zbytky polychromie (jak uvedeno), kde zlato je nahrazeno žlutí a stříbro bělobou. Dnešní monogram opata překrývá jiný, který je již nečitelný. Vlastní velmi velká váza se skládá ze tří částí. Poměrně nízký podstavec má na každé straně po kartuši, ta na jižní straně nese dvouřádkový nápis: “Renov. / 1904” a na severní: “Opraveno / 1959”. Střední nejmohutnější a nejširší část má na jižní a severní straně po jakoby rolverkové kartuši ozdobené nahoře beraní hlavou. V kartuších jsou reliéfy, v té severní je v pravé části k rozeznání Adam a Eva česající jabloň. Z boků, na západní a východní straně, je tato část ozdobena postavami “mořských mužů” čili zády ven obrácenými nahými mužskými postavami, majícími místo nohou rybí ocasy. Horní válcová část má na jižní a severní straně po kartuši, v nichž je na jihu reliéf stojící nahé ženské postavy držící v rukách hady, na severu reliéf na skalisku stojícího muže s bederní rouškou držícího v levici hůl zakončenou křížem – snad postava sv. Jan Křtitele. Nad profilovanou nad kartušemi segmentem vzedmutou římsou je maskaron pod přilbou ozdobenou postavičkou okřídleného lva.