plocha terasy III.

Areál kláštera dominuje historické části Oseka. Plocha třetí terasy opatské zahrady má ve své symetrické části (která na východě navazuje na též symetrické plochy teras I. a II.) zhruba obdélný tvar, na západě je ohraničena vodním příkopem před opěrnou zdí s chrliči a kaskádou, na východě jsou před terénní vlnou osazeny alegorická sousoší čtyř živlů, mezi nimi schodiště, spojující plochu třetí terasy s terasou čtvrtou, se kterou sousedí na východě. Ve středu této části jsou na sever a na jih od podélné západovýchodní osy situovány dva zhruba elipsovité bazény. Do nedávna vedla v podélné ose lipová alej a podél severní a jižní strany lipové stromořadí. Lípy v nich však nebyly léta udržovány a proto jsou odstraňovány spolu s náletovými dřevinami. Na severu je tato symetrická část rozšířena o zhruba obdélnou plochu, která má na západní straně mlýn čp. 483 (před nímž jsou kanály odvádějící dříve vodu od mlýna a z vodního příkopu) a ohradní zeď zásobní zahrádky, před níž stojí plot, v severozápadním koutě je severní brána s brankou, na severu ohradní zeď celého kláštera a na západě plocha čtvrté terasy opatské zahrady. Nedaleko od severní zdi je osazena váza s opatským erbem. V současné době je tato plocha zarostlá náletovými dřevinami. Na jižní straně symetrické části je plocha složitého půdorysu, v jejíž západní části je kaskáda s bazénem a přívodními kanály s hrází a která svým západním výběžkem dosahuje až k cestě vedoucí ovocným sadem od brány malého hospodářského dvora k bráně jižní. Na straně jihozápadní sousedí s již zmíněným ovocným sadem a na straně jihovýchodní je uzavřena ohradní zdí celého kláštera. Plocha této části je přírodně krajinářským parkem – rostou zde téměř výlučně listnaté stromy.