branka

Areál kláštera dominuje historické části Oseka. Zahrádka při opatství (původně dvorek pro chov vodního ptactva) je v rámci kláštera v jeho centru, před východní částí jižního průčelí prelatury. Branka stojí v severovýchodním koutě, na východní straně a je tvořena dvěma pilíři. Pilíře jsou hladce omítnuté ze smíšeného zdiva, mají čtvercový půdorys a hrany mají pravoúhle vybrány, nahoře jsou zakončeny profilovanými římsami, pod nimiž je od ostatní plochy oblounem oddělený vlys a malí jehlancové stříšky, kryté pálenými bobrovkami. Čelní strany pilířů jsou ozdobeny hrubě nahozenými obdélnými dolů se zužujícími zrcadly, nahoře se čtvrtkruhy vybranými rohy a půlkruhem vybranou dolní stranou. Nedochovaná vrátka jsou nahrazena provizoriem.