vodní kanál s úpravou na plavení ovcí

Areál kláštera dominuje historické části Oseka. Malý hospodářský dvůr je v rámci kláštera v jeho centru. Část vodního kanálu s úpravou pro plavení ovcí se nachází před severním průčelím hospodářského objektu s chlévy, podél oplocení. Vodní kanál je úzký, stěny má postaveny z hrubě otesaných pískovcových kvádrů, pouze vrchní jsou opracovány čistě a mají okosenou hranu. Dno je zaneseno pískem. Západně od středu je kanál přemostěn dnes betonovou konstrukcí. Východně od středu má na severní straně pískovcové schodiště vedoucí na jeho dno, na jižní straně je v půdorysu půlkruhové rozšíření sloužící k plavení ovcí a východně za ním další schodiště. Ze západní strany je voda přiváděna z části kanálu v konventní zahradě a na východní ji dnes odvádí asi přímo do západní rybí sádky, původně tam šla nejspíše přes vodní nádržku v zahrádce při opatství.