zahradní pavilon I. - západní

Areál kláštera dominuje historické části Oseka. Konventní zahrada je v rámci kláštera v jeho jihozápadní části, západní zahradní pavilon stojí zhruba uprostřed její západní strany. Jedná se o přízemní podsklepenou hladce omítnutou stavbu postavenou ze smíšeného zdiva na obdélném půdorysu (se čtvrtkruhy vybranými nárožími) s podélnou osou ve směru sever - jih. Pavilon má atiku ozdobenou na nárožích alegorickými sochami čtvera ročních období na podstavcích s latinskými nápisy: na severozápadě je Jaro “VER”, na severovýchodě Léto “AESTAS”, na jihovýchodě Podzim “AUTUM” (NUS) a na jihozápadě Zima “HYEMS”. Za atikou jsou dvě pultové střechy, kryté nejspíše pálenými bobrovkami, které svádějí vodu do středního žlabu, z něhož je vyvedena na jižní průčelí a zde svedena dešťovým svodem. Průčelí mají v nárožích pilastry, které mají v suterénu a v atice oblounem oddělen vlys. Vodorovně jsou členěna v suterénu (pokud ho mají) jednoduchým soklem, mezi suterénem a přízemím je profilovaná kordonová římsa a na ní, již v přízemí, jednoduchý sokl a nahoře bohatě profilovaná krepovaná pískovcová korunní římsa. Nad ní atika, která má zase jednoduchý sokl a je kryta pískovcovými deskami s profilovanou krepovanou římsou na vnější straně. Nároží spolu s pilastry je zde vytesáno z jednoho kusu pískovce. Na podélných stranách má atika další dva pilastry, nad nimiž jsou osazeny poměrně štíhlé pískovcové dekorativní vázy. Všechny pilastry a konkávní nároží atiky jsou ozdobeny zrcadly, na pilastrech jakého si obráceného kasulového tvaru a na nárožích ve tvaru vystouplých obdélníků se čtvrtkruhy vybranými rohy. Okna mají průčelí jednoduchá čtyřkřídlá šestitabulková (v suterénu dvacetitabulková a opatřená dnes mřížemi) dovnitř otvíravá osazená v pískovcových šambránách s lištou na vnější a zakulacenou odsazenou hranou na vnitřní straně, s podokenní profilovanou římsou a s hlavním klenákem v přízemí a třemi klenáky v suterénu. Hlavní vstupní západní podélné průčelí je tříosé a pouze přízemní, tvoří východní stranu jižní mezipodesty středního schodiště jižní části opěrné zdi klausurní zahrady. Průčelí má mezi dvěma okny dvoukřídlé svlakové dovnitř otvíravé dveře osazené v pískovcovém profilovaném ostění se zaoblenýma ušima a nad nadpražím nahoře v křivkách zakončeným. Východní vstupní podélné průčelí je tříosé, má v přízemí tři okna s čabrakami pod podokenními římsami, z nichž prostřední má šambránu s ušima nahoře zakončenou v křivkách. V suterénu má mezi dvěma okny dveře obdobné s těmi v západním průčelí, jsou také levé, ale jednokřídlé a toto křídlo je rozděleno tak, že se běžně otvírá pouze jeho jižní část. Severní a jižní boční průčelí jsou v suterénu bez otvorů, v přízemí je po jednom okně, přičemž to v severním průčelí má pod podokenní římsou čabraku. Interiér v přízemí má v půdorysu okosené kouty, je plochostropý bez fabionu, na podlaze keramická dlažba z topinek.