terasní zeď se třemi schodišti

Areál kláštera dominuje historické části Oseka. Konventní zahrada je v rámci kláštera v jeho jihozápadní části, terasní zeď dělí její hlavní obdélnou plochu na severní (horní) a jižní (dolní) část. Zeď spojuje severovýchodní nároží západního zahradního pavilonu se severozápadním nárožím pavilonu východního. Ačkoli je zeď postavena v podstatě v přímém směru, má složitý půdorys skládající se z přímých úseků, kolmých zalomení a čtvrtkruhových ohybů a ještě je členěna sloupky. Po stranách má přímá schodiště o sedmi stupních, z nichž to východní je navezením zeminy změněno v rampu. Uprostřed zdi je schodiště, jehož sedm stupňů vyčnívá v širokém oválu před jižní stranu zdi a v půdorysu je rozděleno do pěti částí – tři prostřední jsou konkávně prohnuta a dvě postranní konvexní jsou dovnitř odsazena. U tohoto schodiště jsou zde končící části zdi zakončeny pískovcovými sloupky se zrcadly. Jinak je zeď ze smíšeného zdiva, s nahrubo hlazenou omítkou, na níž je proveden spárořez, na severní straně dosahuje výšky poměrně nízkého parapetu, který jako zábradlí přechází na postranní schodiště. Koruna zdi je kryta pískovcovými na stranách profilovanými deskami.