konventní zahrada

Areál kláštera dominuje historické části Oseka, konventní zahrada je v rámci kláštera v jeho jihozápadní části. Hlavní část plochy konventní zahrady má zhruba obdélný čtverci se blížící půdorys. Na západě je ohraničena jižní částí opěrné zdi klausurní zahrady, na východě východní zdí s branou, na jihu ohradní zdí celého kláštera - s kaplí Panny Marie uprostřed. Tato plocha je terasní zdí se třemi schodišti rozdělena na dolní (jižní) a horní (severní) část. Na krajích této zdi stojí zahradní pavilony, na západní straně západní I. a na východní straně východní II. V centru severovýchodní čtvrti této plochy je bazén a při severní straně novodobý rozpadající se skleník a dřevěná kůlna. Před jižním průčelím kůlny stojí zděná dvojgaráž. Na severní straně má tato hlavní plocha severní část opěrné zdi klausurní zahrady, malým úsekem sousedí s plochou noviciátní zahrady a s jižním průčelím konventní knihovny, k následující východní části této severní strany je připojen zhruba čtvercový severní výběžek ohraničený na západě východním průčelím konventní knihovny a špitálu, na severu a z malé části na východě budovou konventu a na východní straně v malém úseku přechází do malého hospodářského dvora a z větší části je zde uzavřena kůlnou. Západně od centra tohoto výběžku je vodní kanál. Plocha je dnes zatravněna, na dolní části hlavní plochy rostou zbytky dožilých ovocných stromů a ve výběžku tři řady lip.