opěrná zeď se schodištěm

Areál kláštera dominuje historické části Oseka. Klausurní zahrada je v rámci kláštera na jeho jihozápadním okraji. Opěrná zeď se schodištěm se nachází na východní straně její menší severní části mezi ohradní zdí celého kláštera a lednicí. Vlastní opěrná zeď je vyzděna z lomového kamene a je omítnuta nahrubo uhlazenou omítkou na níž je napodobeno kyklopské zdivo. Koruna zdiva je na východní straně bohatě profilovaná, ale pouze v omítce. Pískovcové schodiště je před zeď postaveno z východní strany, má třináct stupňů, postranní zdi má zakončeny nízko nad schody kamennou deskou se stříškou. Šikmá zídka je opatřena asi provizorním železným zábradlím. Vede z jižní části noviciátní zahrady k západu na severní část zahrady klausurní, před východní břeh mlýnské nádrže.