noviciátní zahrada

Areál kláštera dominuje historické části Oseka. Noviciátní zahrada je v rámci kláštera v jeho západní oblasti. Noviciátní zahrada má zhruba obdélný půdorys a je ohraničena na severu ohradní zdí nádvoří před západním průčelím kostela, na východě západním průčelím konventu a špitálu s konventní knihovnou, na jihu konventní zahradou a na západě severní částí opěrné zdi se schodištěm a rampou klausurní zahrady, lednicí, opěrnou zdí se schodištěm a ohradní zdí celého kláštera. Severní část je rozdělena terasní zídkou na horní (západní) a dolní (východní) čtvrt. V té západní, u ohradní zdi celého kláštera je dle výkresu asi z 60. let 20. stol. vodní nádržka. Před opěrnou zdí se schodištěm je osazena jezdecká socha sv. Václava přenesená sem z Čachovic, okr. Chomutov. Plocha je dnes zatravněna s několika málo náletovými dřevinami. Výjimkou jsou dva exempláře lípy malolisté rostoucí před opěrnou zdí se schodištěm klausurní zahrady po stranách schodiště.