socha sv. Václava

Areál kláštera dominuje historické části Oseka. Socha sv. Václava je druhotně osazena v noviciátní zahradě, která je v rámci kláštera v jeho západní části. Socha sv. Václava je osazena v jižní oblasti zahrady, na západní straně, před opěrnou zdí se schodištěm klausurní zahrady. Socha představuje dlouhovlasého sv. Václava v plné zbroji s knížecím pláštěm a knížecí korunou. Světec jede na koni. Pravicí přidržuje svou korouhev, levicí drží uzdu. Po stranách koně stojí dva v pláštích odění andělé, po pravé straně koně anděl přidržuje světcovu korouhev a anděl po levé straně drží kartuš s oválným prázdným polem. Plintus sochy je bochníkového tvaru. Sokl sochy je hranolový s jednoduše profilovanou římsou i patkou, dřík je hranolový, hladký bez ozdob.