rychta

Lidová stavba dědičné rychty s hospodou, kolem čtvercového dvora s vjezdem, obytná část s výčepem, komorou a černou kuchyní, v patře s menšími, původně hostinskými místnostmi. Materiál: kámen a cihla - omítnuto. (popis J. Plicka 1961) Zděná monobloková jedno - dvoupodlažní budova s podélně orientovanou valbovou střechou s eternitovou krytinou, při hřebeno dvojice komínů. Hladké novodobé omítky, římsa se zjednodušenou profilací, sokl z části obložen pískovcovými deskami, pod nimi patrno lomové kamenné zdivo. Vstupní průčelí obráceno k jihu, k silnici, uprostřed v přízemí půlkruhově zaklenutý vstup s nepůvodními dveřmi. Vlevo od vstupu trojosá jednopodlažní část, vpravo dvojosá, jednopatrová část. Západní fasáda - jediné okno, východní fasáda trojosá, pravidelně upravená. K severu vybíhá nepůvodní nižší dvorní křídlo, není chráněno. Interiér pro REI nezpřístupněn. (popis J. Svobodová)