brána s plastickou výzdobou

Areál kláštera dominuje historické části Oseka. Brána slouží jako vstup do užitkové (kuchyňské) zahrady se hřbitovem přímo proti hlavní bráně do kláštera. Bránu netvoří pouze vlastní pilířová brána, ale i na ní navazující postranní pole plotu. Brána i s plotem je od vozovky odsazena o několik metrů pomocí do čtvrtkruhu k vozovce zaoblených úseků ohradní zdi. Brána má zděné hladce omítnuté pilíře obdélného půdorysu s pilastry na předních i zadních stranách a dalším na straně navazujícího plotu. Přední a boční strany pilířů mají pásovou bosáž, pilastry na přední straně jsou v horní polovině rozšířeny o čabrakový motiv se spuštěnými květy. Pilíře jsou postaveny na jednoduchých pískovcových soklech a nahoře nesou mohutné pískovcové bohatě profilovanou krepované římsy nesoucí na profilovaných podstavcích dekorativní vázy zakončené motivem ohně. Jako součást říms jsou pod nimi nízké vlysy oddělené od dříků pilířů oblouny. Vlysy nad předními pilastry jsou ozdobeny volutami. V bráně jsou osazena dvoukřídlá dovnitř otvíravá pravá vrata sestavená z asi litinových svislých kruhových prutů zakončených špicemi (dole je jejich počet zdvojnásoben o kratší pruty, které nemají špice) a vodorovných železných pásů. V roce 1967 byla na nich čitelná datace: “1848”. Postranní pole plotu jsou zhotoveny stejně jako vrata, pouze ve třetinách jsou zesíleny štíhlými litinovými sloupky. Na stranách od brány jsou tato pole plotu nesena zděnými hladce omítnutými pilíři čtvercového půdorysu s pilastry na stranách plotu. Zakončeny jsou jednoduše profilovanými “pásovými” římsami nesoucími podstavce, na nichž již v roce 1967 chyběly dekorativní vázy. Přední i zadní strany podstavců nesou osmihroté hvězdy v zrcadlech mezi volutami.