piaristická kolej

Čtyřkřídlá jednopatrová budova kolem čtvercového dvora, přiléhající po východní straně ke klášternímu chrámu. Průčelí s bohatým raně barokním portálem s původními dveřmi. Portál z pískovce rámuje pravoúhlý vstup. Profilované ostění s ušima v rozích je doplněno z boků stojatými volutami a vzhůru pokračuje nízkým nástvcem v podobě kladí s bočními pilastry a zalomenou římsou. Na římse na postrannách volutových konzolách sedí andílci, nesoucí kamenné kartuše. Do nadpraží je vsazen erb nesený dvěma štítonoši. Nad ním v nice socha Madony, pod ní na soklu latinský nápis. Průčelí pravidelně členěno sledem oken, v přízemí obdélných, v kamenných lištových ostěních, v patře půlkruhově zakončených, v profilovaných štukových šambránách s parapety. Průčelí zakončuje profiovaná římsa, podtrhující valbovou střechu s řadami vysokých komínů s domečkovými nástavci. Na fasádě je provedena malovaná nárožní armatura a kordonová římsa s motivem mořské vlny. Severní, západní a jižní křídlo tvoří podélný dvojtrakt s řadou místností vždy po obvodu a chodbou kolem dvora, v přízemí původně otevřenou arkádou. Východní křídlo je složitější. Mimo chodby podle dvora tu pokračují v prodloužení chodby severního a jižního křídla a středem ještě další, která pokračuje již vně mimo základní půdorys do přístavku v jihovýchodním nároží. Mimo to je východní křídlo řešeno jako podélný trojtrakt, ve středním traktu je dvojramenné schodiště. Všechny místnosti včetně chodeb jsou sklenuty valenou klenbou s lunetami a křížově se zvýrazněnými hřebínky. V bývalém refektáři v jižním křídle je zaklenuta čtyřmi poli křížové klenby na střední pilíř, rovněž se štukovou výzdobou. Hlavní trojramenné schodiště do 1. patra je v severzápadním rohu budovy. První patro má dispozici shodnou s přízemím, včetně zaklenutí. Střecha na celé budově je valbová, krytina z bobrovek.