ohradní zeď s ostatními branami a brankou

Areál kláštera dominuje historické části Oseka. Užitková (kuchyňská) zahrada se hřbitovem se rozkládá západně od severní části západního okraje kláštera, proti jeho hlavní bráně, na západní straně silnice do Lomu - vlastní klášter je na straně východní. Ohradní zeď s ostatními branami a brankou vede kolem celé kuchyňské zahrady kláštera, která má tvar mírně zkoseného kosodélníku s rozšířením o nepravidelný čtyřúhelník na východní polovině jižní strany. Zeď je postavena ze smíšeného zdiva, které je pouze v úsecích u komunikace na Lom hladce omítnuto tj. na východní straně a na východní a jižní straně rozšíření. Korunu má krytou naplocho položenými cihlami, pod nimiž je na vnější straně v omítnuté části doplněna vodorovným pasem. Na východní straně je zeď přerušena branou s plastickou výzdobou, a jižně od ní další pilířovou hladce omítnutou branou. Její pilíře tvoří se zdí v podstatě jednu hmotu, Na přední straně mají brány pilastry se sokly, nahoře jsou zakončeny jednoduše profilovanou “pásovou” pískovcovou římsou, nad níž stojí podstavec, který v minulosti nesl pravděpodobně kouli. Další brána je asi uprostřed jižní strany rozšíření zahrady. Brána má dnes zazděný stlačeným obloukem zaklenutý otvor nahoře opatřený hlavním klenákem. Po stranách má pilastry nahoře zakončené jednoduše profilovanou “pásovou” pískovcovou římsou, nad níž je podstavec, který v minulosti nesl pravděpodobně kouli. Nahoře je brána zakončena vodorovnou štukovou římsou (krytou naplocho položenými cihlami), která se na stranách láme dolů a čtvrtkruhy se napojuje na římsy pilastrů. Na západní straně má zeď branku, která vznikla pouhým vynecháním zdiva, jehož konce nesou nahoře pískovcovou čtvercovou desku nahoře opracovanou do podoby velmi nízkého jehlanu. V severovýchodním nároží přerušuje zeď zahradní domek čp. 183, na jehož jižní straně je ve východní zdi brána vzniklá nejspíše dodatečně pouhým probouráním stěny.