brána usedlosti čp. 13

Bývalá zem. usedlost čp. 13 se rozkládá na V straně návsi proti kapli. Dvorní vjezdová brána uzavírá dvůr usedlosti na SZ straně a je čelem obrácená směrem k SZ. Je zděná z lomového kamene se světlešedými omítkami, tektonické části a dekorativní prvky jsou tónovány okrově. Původně symtricky komponovaná, tříosá architektura s pravoúhle odstupněným soklem je tvořena středním vysokým vjezdem a 2 nízkými postranními brankami. Pravá branka je slepá, branka vlevo je průchozí a novodobě upravena. Střední bránu, zaklenutou stlačeným obloukem rámuje šambrána, ve vrcholu je vysoký svazkový klenák, pročleněný 3 kanelurami. Vjezd je po stranách rámován pilastry, jejichž dříky vrcholí hlavicemi se 3 kanelurami ve vlysu. Pod hlavicemi jsou zavěšeny čabraky se střapcem. Pilastry spolu s klenákem podpírají profilovanou, uprostřed segmentově zaklenutou římsu, která je krytá valbovou stříškou s prejzy. Dolní okraj římsy lemují štukové dekorativní střapce. Ve cviklech střední brány jsou umístěné štukové nápisové tabulky s konkávně vyrojenými rohy. V levém štítku je vyryt letopočet 1800, vpravo popisné číslo N 13. Vjezd uzavírají dvoukřídlá vrata, v dolní části svisle bedněná, v horní mřížovaná. Úzká slepá branka vpravo je tvořena mělkým výklenkem a je rámována šambránou s lištou a svazkovým klenákem ve vrcholu. Pilastry jsou členěné podobně jako ty hlavní brány a nesou segmentově prohnutou římsu, krytou prejzy. Branku uzavírají novodobá prkenná vrátka. Předmětem ochrany je vjezdová brána venk. usedlosti čp. 13 na příslušném pozemku.