venkovský dům

Dům čp. 13 se nachází v S části návsi - při její Z straně, ve svahu strmě klesajícím směrem do údolí s malým vodním tokem. Dům, prodloužený o přístavbu (dříve konírna? a řezárna) obytné části stojí na S straně dvora, který je směrem do návsi uzavřen novodobým plaňkovým plotem s pilířovou vjezdovou bránou a brankou, kterou se vstupuje na vysoké zápraží vyrovnávající terénní výškové rozdíly. Jedná se přízemní zděný objekt obdélného půdorysu s asymetricky posazenou sedlovou střechou (s výrazným přesahem nad zápražím) krytou dvojitě kladenými bobrovkami, orientovaný podélnou osou ve směru V-Z. Zvětralá omítka odhaluje převážně cihelné zdivo, které sedí na vyšší kamenné podezdívce z lomového kamene. Hlavním, architektonicky nejhodnotnějším štítovým průčelím se 2 okenními osami se obrací směrem do prostoru návsi (k V). Průčelí je po stranách členěno jednoduchými pilastry (bez patek, s nízkými římsovými hlavicemi) a odsazenou profilovanou korunní římsou, která vynáší křídlový štít členěný shodně řešenými pilastry. Podél dvorního průčelí (s 1 okenní osou) se táhne vysoké zápraží (z lomového kamene/ s cihelnou zídkou vyzděnou do 4 hranolovým pilířů), z kterého se vstupuje do domu kamenným portálem se světlíkem. Okna jsou obdélná šestitabulková v horní části segmentově ukončená. Pod zápražím se nacházejí dva samostatné sklípky (se vstupy ukončenými polovinou segmentového oblouku) uzavřené jednokřídlými novodobými dvířky. Na podélnou osu domu navazuje přízemní (dnes) obytná část prodlouženého obdélného půdorysu, krytá asymetricky posazenou sedlovou střechou se shodnou krytinou (zadní část taškami). Dvorní fasáda této části je členěna pravidelným střídáním okenních os (okna v této části jsou pravoúhlá, šestitabulková) a lizén. Předmětem památkové ochrany je venkovský dům čp. 13 a vymezený pozemek.