socha Zdeňka Nejedlého

Před školní budovu je v dlažbě osazen nízký čtvercový sokl s obkladem ze žulových desek. Uprostřed něj stojí žulový hranol s litým nápisem v kapitálkách: "Zdeněk Nejedlý". Na hranolu je osazena bronzová socha na nízkém plintu. Nejedlý má přes ramena přehozen plášť, levou rukou si přidržeuje oděv a pravou drží rukavice. Stojí mírně nakročen. Pod pláštěm je oblečen do obleku s vázankou. Hlavu má natočenu na levou stranu. Na plintu jsou údaje o soše: "Lil Zukov Praha" "Jan Hanna 1975 - 77". Před soklem je zvlášť v terénu osazena leštěná žulová deska s tesaným nápisem: " Odmítám ty, kdož se rozhodli pro oslavu člověka, stějně jako ty, kdož se rozhodli jej tupit...mohu dát za pravdu jen těm, kdož v úzkostech hledají." B. Pascal Zdeněk Nejedlý /1878 - 1962/ Rozmnožil i poškodil kulturu českou. Přinesl poctu i úhonu rodnému městu, jež oceňuje dobré a zavrhuje špatné jeho skutky.