socha sv. Jana Nepomuckého

Na zvýšeném mostním pilíři u levého břehu stojí na zdobných soklech dva andělé a uprostřed na vyšším zdobném podstavci socha sv. Jana Nepomuckého v životní velikosti. Andělé i socha jsou umístěny na čtyřbokých podstavcích, na kterých jsou v bohatých rozvalinách tři kartuše s nápisy: 1. MOST OBN. 1860; 2. SW JENE ORODUJ; 3. OBNOWENO 1901; Kolem 1720 Socha se nachází na zdobném profilovaném podstavci s městským znakem, který má barokní orámování. Socha světce je provedena v obvyklém (tradičním) pojetí nesoucí v levé ruce krucifix. Socha zobrazuje stojícího světce, s mírně nakročenou pravou nohou jejíž obrys vystupuje z oděvu. Světec je oděn obvyklým kanovnickým šatem – rochetou s širokým krajkovým lemem, mozetou se střapci na šňůře u krku a klerikou s knoflíčky. Pravá ruka směřuje šikmo vzhůru, levá ruka ohnutá v lokti, drží krucifix. Hlava s kučeravými vlasy kryta biretem, obklopená kruhovou kovovou svatozáří s typickými pěti hvězdami, je nachýlena k levému rameni, pohled upřen ke krucifixu v náručí. Z obou stran andělé na podstavcích. Sochy andělů jsou provedeny symetricky. Socha anděla je v mírném pokrčení, s pravou nohou předsunutou, pravá ruka směřuje vzhůru, levá ruka podél levého boku přidržuje znak, socha oděna v rouše, které je spadlé z levého ramene, hlava s krátkými kudrnatými vlasy bez pokrývky, pohled směřuje dopředu, na zádech jsou umístěny křídla. Na mostě se nachází kopie, originál je zapůjčen do Prácheňského muzea v Písku a jsou umístěny v rámci expozice Prácheňského muzea „Obrazová galerie českých panovníků“.