socha sv. Anny Samotřetí

Na jižní straně mostu se nachází na třetím pilíři socha sv. Anny Samotřetí. Socha sv. Anny je umístěna na hranolovém podstavci s volutami, na kterém je vytesáno: S ANNA ORA PRO NOBIS 1770. Na podstavci stojí socha světice v životní velikosti s Pannou Marií jako děvčátkem po pravém boku a s Ježíškem v levé ruce. Socha světice je oděna zvlněným širokým šatem přepásaným pod prsy, pravá ruka spočívá na Mariiných zádech, hlava zahalena rouškou a je natočena mírně vpravo, k Marii. P. Maria je zachycena jako děvče, s knihou v náručí, s hlavou natočenou ke sv. Anně a stojící po pravém boku sv. Anny. P. Marie je oděna splývavým rouchem, pravá ruka položena na knize a levá ruka ji přidržuje. Ježíšek v levé ruce světice je oděn jen do bederní roušky, levá ruka opřena o světici, levá ruka přidržuje říšské jablíčko. Na mostě se nachází kopie, originál je zapůjčen do Prácheňského muzea v Písku a jsou umístěny v rámci expozice Prácheňského muzea „Obrazová galerie českých panovníků“.