venkovská usedlost

Usedlost je situovaná na severním okraji obce, na konci přístupové cesty zvané K roubence. Jednotlivé části usedlosti byly původně rozmístěny kolem obdélného dvora s podélnou osou vedenou ve směru V-Z. Obytný dům je situován na jižní straně usedlosti, na protilehlé severní straně stojí torzálně dochované hospodářské budovy. Součástí usedlosti byl roubený špýchar, zbořený v 90. letech 20. století. Podle dochované dokumentace není dnes možné jeho umístění přesně určit. V západní části dvora se nachází stodola a zbytky menší hospodářské budovy (pravděpodobně chlívky). V čele usedlosti je situovaná novodobá brána. Jižně od ní, JZ nárožím připojené k obytnému stavení, stojí novodobá přístavba na obdélném půdorysu, krytá sedlovou střechou (mimo hranice areálu). Při vjezdu do dvora se původně nalézala sušárna, která byla zbořena. Obytné stavení Přízemní, částečně roubený dům na obdélném půdorysu kryje sedlová střecha s cementovými drážkovými taškami. Střechu směrem do dvora prolamuje pultový shozový vikýř. Oba štíty jsou bedněné. Trojdílný dům má atypicky, směrem k přístupové cestě situovanou původní hospodářskou část, novodobě přestavěnou na obytnou. Předmětem ochrany je obytné stavení a k tomu náležející pozemek.