hradisko Staré zámky u Líšně

Lokalita leží na široce zaobleném hřbetu vybíhajícím k jihovýchodu, kde je hřbet úzkou šíjí spojen s nižší částí lokality, která zde zaujímá celé temeno výrazné ostrožny nad údolím Říčky. Svahy ostrožny spadají do údolí příkrými, místy skalnatými srázy, převýšení se pohybuje kolem 60 m. Hradisko má delší osu ve směru SZ-JV asi 900 dlouhou a je členěno do dvou částí. Jihovýchodní část leží na trojúhelníkovité ostrožně se stranami 230 m (na JV) a 425 m a 450 m (na SV a JZ). Ostrožna je spojena úzkou šíjí (cca 30 m) na SZ se severozápadní částí lokality rozšiřujícího se nepravidelného tvaru. Po obvodě ostrožny probíhalo opevnění. V severovýchodním nároží je těleso valu přerušeno bránou. Na úzké šíji se nacházelo přepažující opevnění, další pak paralelně asi 150 m SV od něho. Tyto dvě přepažující opevnění nejsou již dnes v terénu v důsledku kultivace viditelná. Dobře je dochováno vnější přepažující opevnění na SZ straně lokality na pokraji lesa. Toto opevnění je tvořeno v délce přes 320 m valem a příkopem. Převýšení valu oproti vnitřní ploše lokality je 2-2,5 m, vůči příkopu pak 2,5 - 4 m. Široký příkop, jehož dno je široké 2-4 m má vzhledem k vnějšímu terénu hloubku cca 2 m. Další průběh tohoto opevnění je v jihozápadním směru patrný pouze mírnou terénní vlnou a depresí, kterou lze sledovat až k dnešnímu hřbitovu.Chráněná plocha lokality je 381228 m2. První nálezy z lokality byly zveřejněny v roce 1875, v letech 1890-1891 zde provedl poměrně rozsáhlé sondážní práce M. Kříž. V letech 1948-1949, 1953-1955 a 1962, 1963 a 1965 proběhl systematický výzkum na lokalitě AÚ v Brně. Výzkumy doložily osídlení lokality v mladší době kamenné kulturou s moravskou malovanou keramikou, v pozdní době kamenné kulturou jevišovickou, v pozdní době bronzové kulturou středodunajských popelnicových polí - podolskou fází, dále byla lokalita osídlena v době laténské, v období stěhování národů a ve střední a mladší době hradištní. Pozdní době kamenné náleží příkop ve vnitřní části lokality, z pozdní doby bronzové bylo zjištěno opevnění na obvodu ostrožny. V období hradištním byl opevněn celý obvod ostrožny, která byla na šíji přepažena hradbou. Směrem na SZ dvě příčné fortifikace vymezovaly dvě předhradí, která ovšem na obvodu nebyla opevněna. Na ostrožně byla doložena stavba malého opevněného areálu z poloviny 10. století.