venkovská usedlost

1) obytné stavení 2) brána V JV části usedlosti čp. 16 bylo vystavěno obytné stavení, které dostalo popisné číslo 17 a bylo zachycené již mapou stabilního katastru k r. 1837. Usedlost se rozkládá na severní straně návsi. Obytný dům ve štítové orientaci do návsi, je částečně roubený v kožichu, se zastřešeným průjezdem při východním průčelí. Kolmo za obytným stavením stával ve dvoře drobný hospodářský objekt se sedlovou střechou, odstraněn před rokem 2011; dochována jen část obvodového zdiva plnící funkci ohrazení. 1) obytné stavení s chlévy Chalupa založená na půdoryse krátkého obdélníka je dosud částečně roubená, v kožichu. Průjezd s vjezdem z jižní strany ležící při východním průčelí je zastřešen asymetrickou sedlovou střechou, při jížním štítu s malou polovalbou, na straně severní s valbou. Střešní plášť je taškový (pálená bobrovka). Jižní průčelí je o třech okenních osách. Ve štítu jsou obdélná dvířka kryjící podávací otvor. V závěru štítu jsou dva drobné větrací průduchy ve tvaru kasulových oken. Západní strana obrácená do dvora čp. 16 je nečleněná. Od severu ke stavbě přiléhá velmi malý dvorek, na straně jižní stavba sousedí s nevelkou předzahrádkou. Dispozice interiéru je dvoutraktová, s obytnou místností shora uzavřenou trámovým stropem. Pod obytnými místnostmi je kamenný, valeně klenutý sklep. Na severní straně obytné části navazuje mladší cihelný přístavek chlévů, jejichž interiéry jsou zaklenuty valeně s nestyčnými lunetami. 2) brána Vrata s vodorovným překladem kryjí vstup do průjezdu.