venkovská usedlost

1) obytné stavení nové 2) obytné stavení staré 3) chlévy 4) kolna 5) stodola 6) pilíře brány Usedlost sestává ze dvou obytných stavení (staré stavení v JZ části dvora, nové stavení v JV části dvora), chlévů navazující na staré obytné stavení na západní straně dvora, stodoly uzavírající usedlost na severu a z kolny, která se nachází na V straně dvora mezi novým obytným stavením a stodolou. Na mapě stabilního katastru jsou na stejném půdorysu zachycena obě obytná stavení, chlévy na půdorysu nepatrně menším. Tyto objekty označeny v mapě jako “nespalné”. Stodola s menšími přístavky k jižní štítové straně vyznačeny v mapě stabilního katastru na menším půdorysu a zaneseny jako “spalné”. Výstavba nového obytného stavení v čele dvora probíhala v období kolem r. 1900. 1) obytné stavení nové V jihovýchodní části dvora stojí “nové” obytné patrové stavení, ve fasádě členěné eklektickým štukovým dekorem. Jižní průčelí je v přízemí i v patře trojosé, na straně západní jsou dvě osy s dvojicí oken v patře, v přízemí je jedno okno a vstup do chodby. Dvěře při vstupu jsou dvoukřídlé, kazetové, druhotně použité, rozměrově větší než samotná dveřní špaleta. okna jsou dvojitá, nahoře čtyřkřídlá s poutcem, dole dvojitá, dvoukřídlá, šestitabulková. Původní okna v patře měla segmentový záklenek. interiér je plochostropý. V patře, ale i v přízemí se dochovalo množství původních dveří s kazetovým členěním pocházející z doby výstavby objektu. Střecha domu je sedlová s polovalbou při štítu. V jižním štítu (i severním) je polokruhem zaklenutý otvor. 2) obytné stavení staré V jihozápadní koutové části stojí staré obytné stavení trojdílné dispozice založené ve štítové orientaci. Obytná část při jižním štítu je řešená jako dvoutrakt. Střecha je vysoká, sedlová, při jižním štítu s malou polovalbou. Střešní krytina je vláknocementová. Jižní štít je v přízemí trojosý, v podkrovní části bedněný prkny. Zápraží je kryté přesahem střechy. Vstup z nádvorní strany ústí do býv. síně. Na stejné straně jsou další dva okenní otvory osvětlující světnici a komoru. 3) chlévy Chlévy navazují na staré obytné stavení. V interiéru jsou zaklenuté pruskými plackami. Zdivo je kamenné. Střecha chlévů je sedlová, opatřená taškovou krytinou. korunní římsa je fabionová, s profilací v její spodní části. Nádvorní strana stavby je o třech vsupech, mezi kterými je pět okenních otvorů Krov chlévů je hambalkový, typu ležaté stolice. 4) kolna V ploše dvora, v ose za novějším obytným stavením, stojí pilířová kolna opatřená sedlovou střechou s pálenou taškovou krytinou. Polopatrová část je bedněná včetně štítů prkny. Pilíře jsou zděné z lomoného kamene. 5) stodola Na severní straně usedlosti leží mohutná, z kamene zděná průjezdná stodola založená na obdélném půdoryse, dosahující svojí dělkou celé šířky dvora. Střecha stodoly je sedlová, krytá taškou. jižní průčelí je o jednom segmentem zaklenutém vjezdu, v minulosti o dvou. Stěnu čelní kromě toho další dva slepé otvory o shodné velikosti i zaklenutí. 6) pilíře brány Při jižních štítech starého i nového obytného stavení jsou vyzděné sloupky brány pro vrata, opatřené valbovými stříškami krytými pálenou taškou.