venkovská usedlost

1) obytné stavení 2) chlévy 3) kolna 4) stodola 5) hospodářský objekt se sklepem 6) ohradní zeď Usedlost leží na severovýchodním rohu návsi a sestává z obytného stavení, které je na JZ straně dvora. Na něj navazují v linii chlévy a kolna. Severní stranu usedlosti uzavírá stodola na poměrně dlouhém půdorysu v délce celého dvora. Na JV straně usedlosti, v jejím čele, stojí novější nevelký zděný objekt, pod ním dochovaný kamenný sklep, pravděpodobně pozůstatek bývalé sýpky. Na mapě stabilního katastru jsou obytný dům s chlévy zachyceny na stejném půdorysu a označeny jako “nespalné” objekty. Zároveň na místě dnešního novějšího zděného objektu na JV straně dvora směrem do návsi je vyznačen “nespalný” objekt, pravděpodobně sýpka (z ní dnes zachován sklep). Na východní straně dvora je vymezen objekt “spalný”, obdélného půdorysu, téměř v rovnoběžné linii s chlévy, který se ale nedochoval. 1) obytné stavení V čele usedlosti leží v její jihozápadní části patrové obytné stavení, kryté sedlovou střechou, při jižním štítu s polovalbou. Jižní průčelí je dvouosé (v přízemí i v patře), opatřené moderními trojdílnými okny. V závěru štítu jsou dvě malá ležatá okénka, mezi nimi je drobná polokruhem zaklenutá nika. Východní průčelí je trojosé, s dveřmi v přízemí ve střední části. Dispozice objektu je včetně okenních otvorů upravena. 2) chlévy Chlévy situované ve frontě za obytným stavením na západní straně dvora jsou v interiéru klenuté plackami do pasů. Korunní římsa je fabionová. Ve střední ose je v sedlové střeše kryté pálenou taškovou krytinou umístěn nákladní vikýř. Krov je hambalkový. 3) kolna V hloubce dvora v ose za chlévy stojí dřevěná kolna, krytá sedlovou střechou. 4) stodola V severní části usedlosti stojí mohutná, z kamene zděná stodola, dosahující svojí délkou takřka celé šířky dvora. Střecha objektu je sedlová, opatřená taškovou krytinou. Na straně jižní jsou dva vjezdy sklenuté segmentem, vrata jsou dvoukřídlá, dřevěná. Stavba je průjezdná a to v ose obou vjezdů. Východní štít je v podkrovní části bedněný prkny. Korunní římsa je profilovaná. 5) hospodářský objekt se sklepem Drobné zděné hospodářské stavení se sedlovou střechou (bobrovky), situované vpravo od vjezdu na JV straně usedlosti. Severovýchodním směrem vybíhá krátké křídlo bývalých chlívků. Celý objekt byl modernizován a nově adaptován na garáž. Pod objektem je starší sklep klenutý valenou klenbou vyzděnou z lomového kamene, pravděpodobně pozůstatek starší hospodářské stavby (sýpky). 6) ohradní zeď Zbytky kamenné ohradní zdi se nacházejí na východní straně dvora.