venkovská usedlost

1) obytné stavení 2) chlévy 3) kolna 4) stodola 5) ohradní zeď s branou Usedlost se nachází na východní straně návsi. Sestává z obytného stavení s chlévy a ze stodoly s kolnou. Dvůr vymezuje ohradní zeď s bránou. K usedlosti původně patřil výměnek, dnes čp. 22. 1) obytné stavení Hlavní štítové průčelí patrového obytného stavení je trojosé s dvoudílnými okny v přízemí, s kordonovou profilovanou římsou, v patře ve fasádě s naznačenými falešnými okny. V patře na nádvorní straně jsou dvoudílná okna. Interiér je plochostropý a také sklenutý segmentem. Přízemí je původně dvoutraktové. V obytném stavení byl v minulosti přístup ze síně do špýcharu, který byl v podlaží nad obytným stavením a do návsi měl střílnové otvory. Pod světnicí je kamenný, valeně klenutý sklep. Sedlová střecha je při severozápadním štítu zvalbená. Střešní krytina je tašková, pálená. 2) chlévy V ose za obytným stavením leží chlévy, v interiéru s pruskými plackami založenými do pasů, sekundárně navýšené o patro. Střecha chlévů je sedlová, v pálené tašce bobrovce. Nádvorní strana v přízemí je sedmiosá, s trojicí oken čtvercovéhe tvaru a sekundárně vloženými garážovými vraty. Okolo třetí čtvrtiny 19. století byly chlévy přestavovány. 3) stodola Průjezdná stodola ve východní části dvora je zděná z lomového kamene. Střecha je sedlová, krytá pálenou taškou bobrovkou. 4) kolna Ke stodole z jihu přiléhá zděná kolna opatřená sedlovou střechou s cementovou taškou. 5) brána a ohradní zeď Dvůr vymezuje z kamene zděná zeď s bránou se segmentovým záklenkem. Vrata brány jsou dřevěná, dvoukřídlá. Dvůr ze severní strany uzavírá kamenná zeď, k níž z nádvorní strany přiléhá skleník. Zahradu ležící východně od stodoly vymezuje kamenná zeď.