fara

Fara se nachází na severní straně vedle okrouhlého areálu kostela sv. Petra a Pavla, který obkružuje ulice Na Kopci. K faře patří kromě vlastní budovy ještě tři nechráněné stodoly situované na chráněném mírně svažitém pozemku farní zahrady. Jednopatrová budova postavená na mírně obdélném půdorysu je kryta valbovou střechou. Má symetrickou kompozici, její osa směřuje na střed věže kostela. Svým hlavním průčelím se obrací k jihu, ke kostelu umístěném na návrší, a zároveň do ulice. Dům není podsklepen. Fara je zděná, materiál zdiva kryje omítka. Omítka je ze tří stran hladká, zadní fasáda je o něco hrubší. Hlavní plochy jsou bílé, lizénové rámce a šambrány oken jsou žlutě okrové. Valbová střecha je kryta červenou betonovou taškou vlnitého typu. Hřeben je rovnoběžný s hlavní podélnou fasádou a s ulicí. V ose přední plochy je osazeno menší svisle obdélné střešní okno, ve východní boční ploše čtvercový světlík, zezadu rovněž. Zadní, tedy severní plochu prostupují dva komíny, jejich hlavy jsou z vápenopískových cihel, s nástavci vložek kruhového průřezu. Hlavní podélná průčelní fasáda je rozčleněna do šesti polí prostými lizénovými rámci, střední jsou čtvercové, boční obdélné. Sokl je odlišen pouze barevně, šedou barvou. Součástí podstřešního lizénového pásu je zjednodušená korunní římsa. Lizénovému rámování odpovídají okenní osy v symetrickém rytmu 2 – 1 – 2. Okna, lemovaná ze tří stran prostou šambránou, mají členění ve tvaru T. Jsou dvoukřídlá, s horním výklopným třetím dílem nad poutcem. Původní je kamenné ostění hlavního vstupu, z červeného do černa zpatinovaného pískovce. Jeho profilace je prostá, rámuje ho jednoduchý pásek, na bocích skoro zaniklý. Kamenný překlad nadpraží má svrchu naznačené uši a v ose klenák. Dvoukřídlé dřevěné dveře jsou novodobé. Nad klenákem přerušuje kordonovou lizénu obloukem zaklenutá nika, dříve v ní byla umístěna soška. Boční fasády a fasáda zadní jsou nečleněné, zadní průčelí je v úrovni soklu podepřené čtyřmi kónickými pilíři z režného kamene, do severozápadního nárožního pilíře je začleněn kruhový, patrně mlýnský kámen.