budova bývalého soudu

Rozměrná původně administrativní budova byla zbudována v těžišti historického jádra mezi hlavním náměstím a návrším s kostelem sv. Petra a Pavla, při ohybu hlavní průjezdní komunikace, ke které se obrací svým kratším severním průčelím. Dlážděný protáhlý vnitřní dvůr za domem je v zásadě překrytým potokem zvaným Podbořanská strouha. Zděná dvoupodlažní stavba je vybudována na nepravidelném půdorysu přibližného tvaru obráceného písmene F. Je kryta nižší valbovou střechou. Vytváří nároží ulic Dukelská a Revoluční. Vnější omítky jsou hrubě strukturované, stříkané, tvrdé cementové, pohledové, šedě probarvené. Střecha je kryta červenými taškami. Fasáda uličního průčelí je horizontálně členěna soklem, patrovou římsou, průběžnou podokenní římsou v patře a římsou hlavní. Plocha zdí v úrovni přízemí je pásově bosována. Hlavní, delší východní průčelí objektu je orientováno do ulice Dukelská, je třináctiosé v rytmu 5 - 3 – 5. Průčelí předstupuje mělký středový rizalit, ve kterém je prolomen rozměrný vstupní otvor uzavřený plným obloukem. Vedlejší, kratší severní průčelí je obdobné, v rytmu 3 – 3 – 3, vstupní otvor je zde užší. Okenní otvory jsou výškově obdélné, v úrovni přízemí uzavřené plnými oblouky, v úrovni patra pravoúhlé. Okenní výplně jsou dřevěné dvojité. V přízemí jsou šestidílné, v patře čtyřdílné, výškově dělené plochými poutci, v přízemí dvěma, v patře jedním. Vrata hlavního vstupu jsou dvoukřídlá, obloukem ukončená, rámová, každé křídlo na zvýšený sokl a dvě pole dělené. Horní pole jsou prosklená, opatřená z vnitřní strany mříží. Dveře severního vstupu jsou rovněž dvoukřídlé, dělené na sokl a tři plné pole, obloukové zakončení je vyplněno pevným proskleným nadsvětlíkem. Tyto dveře mají dochované zdobné kování krabicového zámku, kliku se štítkem ve tvaru iónského sloupu.