socha Panny Marie ze sousoší Ukřížování

Komponované sousoší Ukřižování utvářejí na ploše u kostela tři samostatné kamenosochařské prvky, uprostřed monumentální kříž s Ukřižovaným, po jeho pravé straně socha sv. Jana Evangelisty, po levé straně kříže socha Panny Marie. Skulptura oplakávající Matky Boží je umístěna na vyšším hranolovém podstavci s dolní čtvercovou základnou s hladkými stěnami s ústupkem výžlabku a profilace. Střední část podstavce je na stěnách dekorována obdélnými vpadlými zrcadly, v ploše s diagonálním členěním, nahoře ukončena vyloženou římsou profilace podbrádky, na níž se nachází deska tvaru nízkého komolého jehlanu nesoucí čtvercový plint se samotnou sochou. Postava Panny Marie je pojednána v kontrapostu s mírně pokrčenou pravou nohou, zahalena do splývaného roucha s bohatými draperiemi a pokrývkou hlavy, s rukama sepjatýma před hrudí, držící roucho. Hlavu Panna Marie otáčí vlevo a bolestný pohled upíná ke kříži.