socha sv. Donáta

Na oplocené travnaté ploše před vstupem do kostela se nachází socha sv. Donáta. Čtvercová základna s hladkými stěnami je ukončená zvonovnicí, na kterou navazuje tvarovaný sokl s vydutou dolní částí. Sokl je na čelní straně zdoben akantovými rozvilinami, tvořícími rám pro nápis v novověké kapitále, v současnosti torzálně dochovaný. Sokl je ukončen vyloženou profilovanou římsou. Na římse spočívá čtyřboký plint se sochou sv. Donáta. Světec stojí v kontrapostu s nakročenu levou nohou. Je oděn do šatu římského vojína se suknicí a římskými sandály. Plášť, který mu spadá přes rameno, je sepnutý na levém rameni. Hlava, otočená výrazně na pravou stranu, je zdobena vavřínovým věncem, symbolem mučednictví. Levou rukou drží u těla snop s obilím, postavený u levé nohy, pravou ruku, v níž drží palmovou ratolest, si klade na srdce. Ve farní kronice z roku 1821 byl nápis přepsán s chronogramem k roku 1777. SIT HONORI / VENERATIONIQVE / PIAE STATVA / SANCTI DONATI / PATRONI / CONTRA GRANDINES / EX VOTO / IosephI / PVCHRVCKER / PAROCHI HVIATIS / SEXTA IVNII CONFECTA//. Tato socha k uctění svatého Donáta patrona proti bouřkám (kroupám) na přání Josepha Puchruckera faráře byla dokončena 6. června.