socha sv. Anny

Socha je situována na SZ okraji obce, vlevo při silnici na Černýš. Celková výška přibližně 2,5 m, materiál sochy i podstavce pískovec, socha v mírně podživotní velikosti, orientace přibližně k S. Skulptura stojí na nižším hranolovém podstavci, opatřeném rozšířenou patkou a horní římsovitou hlavicí. Patka vrcholí výžlabkem a oblounem, římsu dole vymezuje obloun, pak následuje fabionový profil a nakonec opět výraznější obloun. Jednotlivé strany dříku jsou členěny rytými polychromovanými obdélnými rámci s vykrojenými rohy - hlavní vyplněn nápisem a reliéfním aliančním znakem. Nepolychromovaná socha zpodobňuje sedící sv. Annu, která k sobě vpředu pravou rukou přivinuje stojící malou P. Marii. Socha stojí uprostřed čtvercové železné zahrádky s polygonálními žulovými pilíři v rozích. Předmětem ochrany je: socha na p.p. 1342/10.