městský dům

Dům se nachází v severní části městského jádra, která leží na levém břehu řeky Blanice. Dům stojí na severním konci východní fronty Palackého náměstí. Přízemní dům je vystavěn na půdorysu písmena L, jehož kratší rameno je vsazeno do fronty náměstí. Charakter zdiva není pro omítky zřejmý, vnější omítky cementové, šedě zbarvené. Na hlavním průčelí vyniká okenní otvor opatřený pozdně gotickým ostěním, který je nápadně umístěn podstatně níže něž ostatní otvory. Kamenické prvky snad napovídají o předbělohorském původu objektu, což ale nelze jednoznazně potvrdit. Interiér adaptován. Mansardová střecha, jejíž hřeben je souběžný s frontou náměstí, je kryta eternitovými šablonami. Předmětem ochrany je: dům čp. 108 (st.p. 275).