venkovská usedlost

1/ obytné stavení 2/ sýpka 3/ brána s brankou Zemědělská usedlost s přízemním obytným stavením, protilehlým patrovým špýcharem a bránou s brankou. Za špýcharem navazují zděné chlévy (budova bez památkové ochrany). V zadní části dvora stávala stodola z vepříků, dnes demolovaná. 1) obytné stavení Po pravé straně brány přiléhá obytné stavení dvouosé, s dvěma čtvercovými okénky ve štítě a dvěma obdélními okny v přízemí. Stavení se sedlovou střechou krytou bobrovkou. Stavení lehce předstupuje před úroveň brány. Část obytného stavení trojdílné dispozice je podsklepená, interiér suterénu je sklenut valenou klenbou. Trojúhelníkový zděný štít. Od branky vede kamenná rampa na zvýšené zápraží, odkud se vstupuje do síně, která spolu s plochostropou kuchyní představuje přední díl dispozice, jež mimo to sestává ze světnice a komory s trámovými stropy. V síni jsou zvenku přístupné žebříkové obedněné schody na půdu. Pod komorou je drobný sklep s téměř půlkruhovou klenbou. Zdivo z lomového kamene, omítané. 2) sýpka Patrový špýchar vlevo od brány s novodobou přístavbou vážnice. Původně omítaný, členěn kordon. římsami na dvě patra průčelí a trojúhelníkový štít, v každé průčelní ploše bylo po dvou obdélných otvorech s plochými šambránami. Dnes v patře a ve štítu po jednom novodobém okně. Sedlová střecha kryta bobrovkami. Sýpka obsahuje dva prostory ve dvou podlažích, oba zastropené trámově. Vertikální spojení až do půdy je žebříkovými schody. Do přízemí vedou ze dvora troje dveře s nadsvětlíkem, rámované kamenným ostěním, ve dvou z nich jsou parketová křídla. Špýchar adaptován k obytným účelům, zachován ve hmotě, výraz narušen změnou dispozice a velikosti okenních otvorů. 3) brána s brankou Mezi obytným stavením a sýpkou stojí probíhá omítaná ohradní zeď, krytá sedlovou stříškou s taškami bobrovkami. Uprostřed prolomena hladká vjezdová brána se segmentovým záklenkem, opatřená svisle bedněnými dvoukřídlými vraty. Vpravo od vrat při SV nároží obytného stavení prolomena drobná branka pro pěší se segmentovým záklenkem.