Frušauerův dům

Řadový jednopatrový dvoutraktový objekt s navazujícím dvorním křídlem pokračujícím v ose dalšími hospodářskými staveními v celé délce dlouhé úzké středověké parcely. Dům v přední části přízemí obsahuje rozlehlou předělenou dvoulodní dolní síň zaklenutou valenými klenbami se styčnými výsečemi s vytaženými hřebínky sklenutými na toskánské sloupky a průjezd do dvora rovněž zaklenutý valeně se styčnými výsečemi, klenební výběhy spočívají na kamenných florentských konzolách, z nichž jedna nese rytou kamenickou značku a letopočet 1583. Sousední přízemní místnost má trámový strop. V 19. století upravené patro je plochostropé. Uliční průčelí v přízemí členěné pásovou rustikou je prolomeno 2 výkladci (pravý se vstupem) a renesančním kamenným portálem hlavního vstupu. Pravoúhlý kamenný portál s půlkruhovým záklenkem s profilovanou archivoltou členěnou dvěma okrajovými lištami svírajícími střední pás s oblounovou profilací nesoucí reliéfní pletenec. Ve vrcholu archivolty se nachází klenák s plastickým masakronem lví hlavy s kruhem v tlamě. Záklenek spočívá na pilířcích ostění rovněž členěných plasticky vystupujícím pásem s reliéfním pletencem završených kubickými hlavicemi s diamantovou bosáží. Pilířky vyrůstají z vysokých hranolových patek, které postrádají okopné výběhy. Pás pletence pod hlavicemi a nad patkami ukončují reliéfní rozety. Ostění portálu je flankováno párem pilastrů na vysokých soklových patkách členěných římsami a rytými rámy. Pilastry ukončené ionskými hlavicemi nesou bohatý reliéfní dekor s motivem stuhy s vegetabilními ornamenty s plody a květy zavěšené na kruhu v tlamě maskaronu lví hlavy. Hlavice pilastrů nesou profilovanou nadpražní římsu a dvojici nízkých pilastrů zdobených diamantovou bosáží, jejichž bohatě profilované římsové hlavice jsou součástí druhé vyložené nadpražní římsy. V ploše mezi římsami se nachází vlys s bohatým reliéfním rozvilinovým dekorem. Čtyřosé uliční průčelí v patře oddělené profilovanou kordonovu římsou je prolomeno pravoúhlými okenními otvory v edikulových rámech s profilovanými podokenními a návojovými římsami na pilastrech a s parapetními výplněmi s pravoúhlými vpadlinami s vystupujícími obdélníky s vybranými rohy. Uliční průčelí je završeno profilovanou korunní římsou nesoucí polovalbovou střechu. Hladké dvorní průčelí nese v patře pavlač, v přízemí je prolomeno zaklenutým ústím vjezdu a dále v přízemí i v patře pravoúhlými okenními otvory a vstupy. Výrazně přesahující polovalbovou střechu nesou trámové konzoly. V pravém úhlu navazující dvorní patrové křídlo obdélného půdorysu je kryto přesahující sedlovou střechou, v přízemí je prolomeno pravoúhlým vstupem s kamenným ostěním členěným lištou a s nadsvětlíkem nad kamenným nadpražím. Další v ose navazující hospodářské budovy jsou novodobě upravované, ve hmotě však stále uchovávají historickou dispozici a uspořádání zástavby dvora. Na východní části pozemku st.parc.č. 30/2 se nachází nehodnotná přízemní užitková stavba. Předmět památkové ochrany tvoří: dům č.p. 195 s navazujícím dvorním křídlem a na ně v ose navazující zástavbou dvora, s plochou dvora bez východní stavby, s pozemky st.parc.č. 30/1 a 30/2.