městský dům

Nárožní jednopatrový dům je situován ve výrazné urbanistické poloze na Komenského náměstí. Západní průčelí je v patře prolomeno dvěma osami, v přízemí se nachází jeden obdélný vstup. Jižní průčelí je prolomeno třemi osami, v přízemí jsou dva segmentově zaklenuté vstupy. Fasády jsou hladké, členěné profilovanou kordonovou a podstřešní římsou. Okenní otvory jsou opatřeny profilovanými parapetními římsami. Výrazný prvek představuje nárožní válcový arkýř. Kamenný arkýř je prolomen třemi osami a zdoben sekaným dekorem, spodní část je tvořena stylizovanou mušlí. Jeho okenní otvory rámují špalety a parapet vyplňují tři pole s páskovým motivem oválu propojeným se čtyřmi půlkruhovými prvky (Beschlagwerk). Ve středním poli se ve středovém oválu nachází heraldický prvek zkřížených ostrví (znak pánů z Lipé). Přízemí je zaklenuto valenými klenbami. V průjezdu je situováno dvouramenné schodiště, pod nímž se nachází vstup do sklepních prostor. Stavba je kryta nízkou sedlovou střechou. Na jižním průčelí je osazena pamětní deska upomínající na ivančického rodáka, právníka, skladatele a muzikologa Guida Adlera (1855–1941).