městské opevnění

Nejzachovalejší úseky hradebního opevnění tvoří robustní zeď ze smíšeného zdiva, na níž je vztyčena uskočená užší parapetní zídka rovněž ze smíšeného zdiva s převahou cihel ukončená pultem. Na široké hradební zdi se nachází otvory po trámech nesoucích dřevěný ochoz, linie hranatých otvorů se nachází i níže, u paty hradební zdi nevysoko nad současnou úrovní terénu. Hradební zeď i parapetní zídka jsou prolomeny šterbinovými střílnami s dovnitř otevřenými hlubokými šikmými špaletami zaklenutými segmenty. V úseku mezi náměstím Palackého a ulicí Josefa Vávry je hradba s částí pozemků st. p. č. 18/2, 23, 329/2, 329/2, 329/3, 329/4, 329/5, 329/7, 329/11, 329/12, 329/15 a na zahradách s částí pozemků p. č. 1, 6 a 3382 a probíhá bez přerušení. V úseku mezi ulicí Josefa Vávry a uličkou Ve Fortně jsou zbytky městských zdí u synagogy a v zahradách s částí pozemků st. p. č. 377/1 a 379 a p. č. 90, 92 a 93. V úseku mezi ulicí Ve fortně a Žerotínovým náměstím se nacházejí městské zdi na zahradách s částí pozemku st. p. č. 439/1, 517 a 888, kde se dochovalo torzo půlkruhové dovnitř otevřené bašty p. č. 71, 72, 74, 75, 77/1, 77/11, 79/1, 80, 155/1. V prostoru mezi Žerotínovým náměstím a ulicí U Nové brány tvoří městské zdi jen funkci opěrných tarasů v zahradách s částí pozemku st. p. č. 41 a 1954 a p. č. 39, 40, 46, 162/2, 163/1, 163/3, 164/2, 170, 172/1, 172/6. Na st. p. č. 41 se nachází torzo půlkruhové otevřené bašty a zbytek Nové brány, do nichž jsou vestavěny obytné domy. Patrová stavba kosodélného půdorysu. Mezi ulicí U Nové brány a Palackého náměstím jsou hradební zdi s částí pozemku st. p. č. 31/1, 35/1, 36, 123/1, 123/2 a p. č. 174/1, 175, 3377.