kaple Panny Marie Lurdské

Novogotická kaple Panny Marie Lurdské je situována na východním okraji obce Dyjákovice. Jde o zděnou, jednolodní, podélnou, orientovanou kapli s polygonálním presbytářem a věží v ose průčelí nad západním vstupem. Loď je členěna třemi okenními osami na obou stranách, okna s kovovými výplněmi jsou hrotitá, vsazená do hladkých špalet, směrem ke vstupu po jednom slepém výklenku. Pětiboké kněžiště je členěno trojicí obdobně koncipovaných oken. Na nárožích kaple a mezi okny jsou rozmístěny jedenkrát odstupněné opěráky. Nad okny jsou na osu umístěné plastické barevně odlišené rozety. Západní průčelí je v ose členěno mírně vystupujícím rizalitem, v němž je umístěn vstup s profilovaným hrotitým portálem orámovaným plochou edikulou završenou křížkem. Průčelí je dále prolomeno trojicí hrotitých oken ve špaletách. Nad středním oknem je umístěno drobné kruhové okénko s kružbou tvaru čtyřlistu. Celý objekt stojí na soklu, podstřešní profilovaná římsa probíhá kolem obvodu celé kaple. Střecha lodi i presbytáře je na východní straně ukončena valbou. Střešní krytina je plechová. Čtyřboká věž je prosvětlená do všech čtyř stran gotickými lomenými okenními otvory, nad nimi je v prostém trojúhelném štítu roseta s kružbou. Na vyloženou profilovanou římsu dosedá čtyřboká stanová střecha krytá plechem. Interiér kaple je zaklenutý křížovými klenbami s plochými, patrně štukovými žebry. Loď je klenuta dvěma poli křížové klenby. V křížení žeber se nachází kruhové svorníky s otvory, které jsou kryté vyřezávanými osmilistými květinami. Stěny jsou členěny plochými příporami. Pětiboký presbytář je zaklenut žebrovou klenbou, jejíž žebra vychází z plochých konzol. Ve východní stěně presbytáře je vyhloubena nika oltáře, jejíž stěny jsou upraveny do podoby groty, v níž je osazena socha Panny Marie Lurdské (v. sochy 143 cm, š. sochy 40 cm), zděný oltář s nikou (celková v. oltáře 423 cm, celková š. oltáře 194 cm) rámuje novogotický vyřezávaný oltářní retábl. Na západní straně kaple se nachází tribuna, zaklenutá křížovými klenbami. Na tribunu se vstupuje po kamenném točitém schodišti, z něhož je dále přístupná také zvonice a prostor podkroví.