fara

1/ fara 2/ chlévy 3/ stodola 4/ brána I. s brankou 5/ brána II. Jižně od kostela Narození P. Marie stojí budova farního úřadu. Fara v Kotouni po r. 1623 zanikla a obnovena byla oseleckou vrchností r. 1681. Současná fara je patrové stavení, datované na portálu vstupu do r. 1736. Přízemí je nepochybně starší, zaklenuté valenými klenbami s výsečemi. Jižně na dvorní vstupní průčelí fary navazuje přízemní objekt chlévů, na který se původně napojovalo nižší hospodářské stavení, které bylo v minulosti odstraněno až na zadní stěnu, která slouží jako taras. V závěru dvora stojí torzo bývalé stodoly, dochované pouze v obvodovém zdivu. Vjezd do farního dvora jednak od severu od kostela vjezdovou branou I. s brankou a také od východu bránou II. Hospodářské stavení, které stávalo vlevo za vjezdovou branou od kostela, bylo demolováno.