kostel sv. Vavřince

Kostel sv. Vavřince je podélnou neorientovanou jednolodní stavbou na obdélném půdorysu. Hladká fasáda členěna lezénami, v nároží zdvojenými a vymezujícími střední pole. Osa průčelí prolomena na osu pravoúhlým vstupem lemovaným kamenným portálem s ušima a klenákem ve vrcholu. Na hlavním vstupem jedno pravoúhlé okno završené stlačeným obloukem a lemované profilovanou šambránou v horní části zdůrazněnou širší profilací. Nad oknem trojúhelníkový fronton. Kordonová římsa nese trojúhelníkový štít s ujmutými bočními stranami, které jsou vyplněny lezénovým rámcem. Ve střením poli nika akcentovaná hladkou šambránou se dvěma kruhovými terčíky a klenákem ve vrcholu. Nad nikou zaoblená profilovaná římsa. Trojúhelníkové završení štítu je akcentováno profilovanou římsou. Ve střední poli plasticky vystupující podložený trojúhelník. Ve vrcholu šítu osazen kovový jedno ramenný kříž zdobený rozvilinovým dekorem. Na západní straně kostela hranolová věž s představenou hranolovou stavbou s vnitřním schodištěm přiléhající ke kostelní lodi. Věž architektonickými články rozdělena na tři patra. První patro do výšky kordonové římsy členěna pilastry, završené profilovanou římsou, druhé patro zdobené lezénovým rámcem a třetí, zvonicové patro, akcentované pilastry s kompozitní hlavicí. Ve zvonicovém patře na všechny strany prolomeno pravoúhlé okno ve špaletě s půlkruhovým záklenkem, lemované zalomenou lištou s ušima a ve vrcholu klenákem flakovaným dvěma zaoblenými plastickými plochami. Na oknem profilovaná oblouková římsa. V horní části osazeny na všech stranách kruhové hodiny akcentované profilovanou římsou půlkruhově vybíhající pod hodinami, které spolu s půlkruhově vybíhající podstřešní římsou tvoří dynamický architektonický prvek. Věž ukončena plechovou cibulovou bání s lucernou a úzkou jehlovou věží s makovicí a jednoramenným křížem. Na severní straně je k věži přistavěna sakristie s oratoří v patře. Sakristie má v přízemí prolomeny čtyři pravoúhlé osy, z nichž první je vstup. V patře jsou prolomeny tři pravoúhlé okenní osy. Fasáda členěna v přízemí hladkým vpadlými poli v horní části půlkruhově završenými propojenými širokou hladkou plasticky vystupující římsou. Kordonová římsa odděluje první patro, které zdobeno lezénami s římsovou hlavicí, v polích mezi okny sdruženými, Pilastry nesou hladkou průběžnou římsu, ukončenou profilací, a kladí, na něž navazuje podstřešní profilovaná římsa nesoucí polovalbovou střechu. Sakristie, o jedno okenní pole širší, je ukončena krátkou polovalbou střechu. Kněžiště na severní straně je hluboké trojboké, na boční stranách s jedním polem okenní osy a závěrem hrotitě zalomeným. Fasáda členěna soklem, lezénami nesoucími hladkou průběžnou římsu, na níž navazuje podstřešní profilovaná římsa. Kostelní loď rozčleněna na čtyři pole s jednou okenní pravoúhlou osou půlkruhově zaklenutou lemovanou hladkou šambránou s klenákem ve vrcholu. Na východní straně je v přízemí v první ose prolomen boční vstup rámovaný kamenným profilovaným ostěním s ušima. Střecha sedlová, nad kněžištěm zvalbená. Chrámová loď zaklenuta třemi poli plackové klenby mezi sdruženými pasy, jež spočívají na pilastrech s třikrát odstupňovanými římsovými hlavicemi a s podnoží. Kněžiště pravoúhlé dispozice s půlkruhovým závěrem je zaklenuto jedním polem plackové klenby a konchou v závěru. Vstupní předsíň zaklenuta jedním polem plackové klenby. Sakristie s valenou klenbou s výsečemi a oratoř plochostropá. Věž v přízemí klenuta hlubokou křížovou klenbou, otevřena do lodi úzkým vchodem s půlkruhovým záklenkem.