kaple sv. Rodiny

Na zalesněném Zámeckém vrchu stojící kaple o půdorysu pravidelného osmiúhelníka s kratšími nárožními stranami, hlavní západní průčelí zvýrazňuje rizalit, završený trojúhelným štítem. Hladké fasády člení lizénové rámy, v průčelí ještě doplněné pilastry s římsovými hlavicemi. Boky prolamují oválná okna v lištových šambránách a se zvlněnými suprafenestrami. V hlavním průčelí je pravoúhlý vstup s kamenným ostěním s uchy, v nadpraží kapitální nápis s chronogramem: GLORIA LAVS & HONOR / DICATVR / IESV MARIA & IOSEPH. // (1720). V rozeklaném segmentovém frontonu zasazen mladší erb rodu Friesů z Friesenbergu ve volutové kartuši s korunkou. Nad vstupem se nachází okno se segmentovým záklenkem v šambráně s uchy a klenákem, nad ním zvlněná suprafenestra. Kapli završuje nízká jehlancová střecha s osmibokou lucernou s menším jehlancem, makovicí a křížem. Z obou stran se ke kapli přimykají (krytá směrem na západ) zalomená křídla ambitů, zakončená na západě slepými arkádami a trojúhelnými štíty. Ambity se do venkovního prostoru otevírají ve dvou dvojicích segmentově sklenutých oblouků. Završuje je sedlová střecha. Ambity klenou pruské placky mezi pasy, uvnitř stojí náhrobníky rodu Friesů. Z konců ambitů vybíhá nízká zídka, vymezující obdélnou plochu na kratších stranách, rozšířenou konvexními oblouky. Parapet kamenné zídky prolamují oválné otvory, tvořící aluzi na mohutnou balustrádu. Interiérový prostor má tvar oválu zaklenutého kupolí, nesenou pilastry s volutovými hlavicemi. Stěny prolamují mělké širší a hlubší úzké niky. Nad segmentově zaklenutým vstupem se nachází malá hudební empora, oddělená kovanou mříží se stylizovanými rozvilinami.