kříž

Dřevěný kříž je ve spodní části mírně rozšířený a výžlabky a oblouny je rozdělen na tři části: základnu, dřík a vlastní kříž s korpusem Krista ve vrcholové části. Celá plocha kříže je pokryta plastickou polychromovanou řezbou zobrazující výjevy ze života Ježíše Krista. U paty kříže na čelní straně je vyřezána scéna ze Starého zákona: Adam a Eva u stromu poznání a nad touto scénou je vyobrazen novozákonní ikonografický námět Pieta, zobrazující mrtvé tělo Ježíšovo na klíně jeho matky. Náměty jsou lemovány architektonickými prvky pilastrů s korintskými hlavicemi, přičemž ve vrcholu je rámování završeno obloukem akcentovaným rostlinnou girlandou. Na nároží řezbář uplatnil motiv cherubínů. Dřík kříže na čelní straně zdobí eucharistické motivy zasazené do architektonického rámce: Kristus v hrobě, adorovaný kalich s hostií a ve vrcholu je na podstavci s nápisem IHS vyřezán motiv monstrance. Vrcholová část kříže je ve spodní části zdobena ratolestmi vinné révy, Veroničinou rouškou s vyobrazením Kristovy tváře a motivem třiceti stříbrných, předaných Jidášovi za zradu. Vyřezávaná část je završena datací: L. P. 1896. Vlastní kříž je hladký s rovnými zakončeními a akcentovaný půlkruhovou stříškou s čabrakovým ornamentem a ve vrcholu je osazen plechový polychromovaný kohout. Korpus Krista je proveden malbou na plechu se zlacenou svatozáří kolem hlavy. Boční strany kříže jsou zdobeny novozákonními motivy pašijových scén: Kristus v Getsemanské zahradě, nástroje umučení, Bičování a křížů na Golgotské hoře. Zadní strana kříže ponechána hladká.