fara

Fara je dvoupodlažní nepodsklepená stavba vystavěná nad obdélným půdorysem, krytá polovalbovou střechou s pálenou bobrovkou a lichoběžníkovými ořímsovanými štíty na kratších průčelích. Uliční část objektu je tvořena kompaktní hmotou fasády prolomenou v patře pěti okenními osami a jednou osou slepou, v přízemí čtyři okenní osy. Pravoúhlé okenní otvory nejsou po výměně osazeny do líce zdiva, nýbrž zasazeny do nehluboké špalety. Okna rámují ploché šambrány. Zubořez v nadpraží byl při opravě odstraněn. Z farního dvora je fasáda prolomena na šest okenních os různého výškového uspořádání. Jižní průčelí fary prolomeno v přízemí dvěma pravoúhlými okenními osami se vsazenou mříží a dvěma okenními osami v patře objektu. V jižním i severním lichoběžníkovém štítě polovalbové střechy prolomeno oválné okno. V jižní štítové fasádě mezi okny zasazena raně barokní kamenná deska s reliéfem Ukřižování s Pannou Marií, skaliskem Golgoty, vedutou Jeruzaléma v pozadí a symboly slunce a měsíc po stranách kříže. Propracovaný vysoký reliéf těla ukřižovaného Krista s výraznou modelací muskulatury a drapérie, nad Kristovou hlavou se nachází zvlněná nápisová páska s INRI. Vnitřní jednotraktová půdorysná dispozice objektu je doplněna středově situovaným jednoramenným schodištěm, místnosti v přízemí obsahují vložené valené klenby se spojitými výsečemi, místnosti v patře jsou plochostropé. Původní barokní hambalkový krov s ležatou stolicí byl během opravy v roce 2001 kompletně nahrazen novým.