socha sv. Floriána

Na travnatém prostranství v severozápadní části hlavního náměstí, v kovovém ohrazení, naproti kapli sv. Václava situovaná barokní kamenná socha sv. Floriána z roku 1738. Skulptura stojí na hranolovém architektonicky pojatém podstavci s vybranými rohy a volutovými křídly po stranách, který vyrůstá ze čtvercové dvoustupňové základny. Hranolový dřík tvořený předstupující patkou se zvonovnicí, na čelní i zadní straně sekaný rám tvaru obdélníka s vybranými rohy. Podstavec je ukončen vyloženou profilovanou římsovou hlavicí nesoucí nízký čtvercový postament sochy s nápisem v kapitále S. FLORIANUS. Světec znázorněn v nadživotní velikosti v mírném kontrapostu s předsunutou pravou nohou, oděný do šatu římského vojáka s bohatě řasenou draperií pláště splývající v bohatých záhybech přes světcova záda k zemi. V levé paži pokrčené v předloktí drží žerď se svinutým praporcem, v pravé vědro s vodou, kterou vylévá na hořící dům. Tvář podanou z levého tříčtvrtečního profilu rámuje přilba s chocholem ve vrcholu.