socha sv. Jana Nepomuckého

Barokní socha sv. Jana Nepomuckého z roku 1739 osazená v jádru zastavěné části obce na křižovatce ulic Hřbitovní a Rybníčku. Skulptura stojí na vyšším hranolovém, bohatě profilovaném podstavci, zděném a omítnutém, tvořeném kvadratickou základnou, z níž výrazným zúžením vyrůstá dřík ve střední části akcentovaný mohutným oblounem a ukončený vyloženou profilovanou římsou nesoucí nízký čtvercový plint figury. Na zadní části plintu připojený sekaný nápis v kapitále: M. A. L. A(NN)O 1739, s dosud neidentifikovanými iniciálami sochaře nebo donátora. Kvalitně provedená kamenosochařská práce zachycuje figuru světce v tradičním ikonografickém pojetí s náročně propracovanými detaily. Vysoká štíhlá postava ve výrazně dynamickém kontrapostu s předsunutou levou nohou je oděna v charakteristické bohatě členěné a detailně zpracované kanovnické roucho tvořené klerikou, rochetou s krajkovou bordurou a kožešinovou almucí. V levé mírně pozdvižené ruce drží subtilní krucifix, na který poukazuje výrazným gestem pravé ruky. Tvář světce podaná z levého tříčtvrtečního profilu lemuje plnovous a vlnité vlasy kryté vysokým biretem, k němuž je zezadu připojena obroučka s pěticí hvězd.