socha Krista Trpitele

Jedná se o mírně nadživotní sochu muže ve středních letech. Socha je umístěna na plochém podstavci, mohutném soklu a základně o třech stupních. Kamenná základna čtvercového půdorysu má maximální rozměry 1,87 × 1,88 m a dosahuje výše 0,41 m. Sokl i podstavec jsou složitého půdorysného tvaru, který vychází z tvaru osmiúhelníka o nestejných stranách. Sokl se skládá ze soklové patky, těla soklu a hlavice soklu. Patka soklu dosahuje šíře 1,08 m a délky 1,08 m. Navazující tělo soklu je dlouhé i široké 1,00 m. Stejný půdorysný rozměr má i hlavice soklu. Celý sokl dosahuje výše 1,53 m. Navazující podstavec sochy je vysoký pouhých 0,17 m a jeho délka je maximálně 0,82 m a maximální šířka je taktéž 0,82 m. Samotná socha je vysoká asi 2,05 m. Šíře sochy se pohybuje kolem 0,63 m. Celková výše díla tak dosahuje asi 4,16 m. Socha znázorňuje v lehkém kontrapostu stojícího prostovlasého muže, potupeného a unaveného s dlouhými kadeřavými vlasy a plnovousem. Přes jinak holé tělo má přehozený plášť sepnutý na prsou, Plášť splývá v dlouhých mělkých svislých záhybech a sahá až zemi. Osoba Krista je bosá, s trnovou korunou na hlavě. Hlava znázorněného je pootočená směrem doprava a divá se směrem k zemi. Výraz tváře je plný smutku. Ruce mučeného jsou pokrčené mírně v loktech a kříží se těsně nad pasem. Pravou i levou rukou si Kristus přidržuje bederní roušku. Celkový výraz sochy je spíše statický. Statičnost skulptury je posílena mohutným charakterem soklu. Socha světce je provedena z pískovce. Jde o vysoce školenou sochařskou práci. V literatuře je autorství připisováno Johannu Kasparovi Süssnerovi nebo Johanu Wirknerovi z Ostrova u Karlových Varů.