zámek

1) Zámek Ctěnice čp. 259 Zámek má středověký původ. Tvrz byla založena na výběžku ostrohu, okolo ní obíhal hradební vodní příkop, tvrz chránila mohutná hranolová vstupní věž. Základní dispozice objektu pochází z pozdně gotické přestavby. Zámecká křídla se rozkládají na nepravidelném půdorysu kolem centrálního dvora. Nejstarší jádro je lokalizováno do dnešního severního křídla. Renesanční přestavba udělala z tvrze reprezentační zámek. Byla osazena nová okenní ostění, průčelí získala sgrafitovou úpravu, některé prostory prvního patra dostaly kvalitní malířskou výzdobu. V baroku byly vybudovány arkády a barokizována průčelí, v interiéru bylo upraveno především první patro, dochovala se štuková výzdoba chodeb. Suterén a přízemí bylo nově zaklenuto. V první polovině 19. století proběhlo několik klasicistních úprav, větší změny proběhly na konci 19. století, kdy byly osazeny nové dveře a špaletová okna, která velmi pozměnila původní vzhled zámku. Nově byly provedeny malby interiérů. Patrně v této době byly zazděny i arkády. Do zámku se vstupuje mohutnou hranolovou vstupní věží s bání a lucernou. Věž má asymetricky umístěný vstup s kamenným profilovaným ostěním, je ukončena trojúhelným tympanonem. Fasádu člení lizénové rámce. Zámek sám stojí z části na skále, z části na soklu z lomového zdiva. Fasádu člení pilastry a lizénové rámce, okna mají úzké štukové šambrány. Fasádu završuje mohutná profilovaná korunní římsa. Ve střeše jsou drobné vikýřky.